Is This What We Call "SACRIFICE"?

Wednesday, March 4, 2009


Kira-kira dua bulan yang lepas, hati selalu merungut..penat kena ulang-alik setiap hari hampir 5 jam sehari ke tempat kerja, sangat stress, 'meluat' dengan staf lelaki 'yang tak faham bahasa', gaji yang dianggap 'ciput' tak setimpal dengan kerja, dan yang paling best hari-hari kena maki hamun..Kekadang pernah tergerak untuk berhenti, tapi disebabkan keadaan kewangan dan keluarga yang tak mengizinkan, saya kuatkan semangat untuk teruskan kerja di sini..

Mungkin kata hati ini didengari Allah..hendak dijadikan cerita. Allah menjadikan adik lelaki saya sebagai asbab untuk 'mengabulkan doa saya'..disebabkan kesibukan mak, saya dan adik saya (di johor) bekerja, sehingga terlupa pada adik manja yang seorang ini.Entah apa silapnya, adik saya buat perangai di sekolah. Kasihan emak, penat memikirkan cara mengatasi masalah ini. Setelah berbincang dengan gurunya di sekolah, termasuklah saya(yang ponteng kerja hari itu kerana hal ini), akhirnya keputusan dibuat.

Saya mengambil keputusan untuk 'resign' dengan izin mak untuk bekerja di tempat yang lebih dekat dengan rumah supaya boleh sentiasa memantau dan menjaga adik saya. Saya tidak pasti sama ada ini keputusan yang betul atau tidak, memandangkan ramai orang yang mengatakan 'agak bodoh' saya berhenti kerja memandangkan keadaan ekonomi yang tidak menentu. Tetapi saya sentiasa berdoa, dan sentiasa yakin yang jalan yang dipilih ini adalah betul kerana keputusan ini juga direstui oleh mak saya. Pada waktu dan ketika yang genting ini, pastilah Allah sentiasa merancang sesuatu yang baik untuk saya.Amiin..

ALhamdulillah tak sampai sehari mencari kerja, saya berjaya menjadi guru sandaran matematik tambahan di sekolah lama saya, SMK Hillcrest.biarpun kerja saya kini, tidak mempunyai jangka masa kerja yang tetap berbanding kerja yang dulu, namun saya akan sentiasa melakukan yang terbaik untuk setiap kerja yang saya lakukan.Buat masa ini, biarlah saya korbankan masa, tenaga dan diri saya untuk menjaga dan 'membentuk' adik saya agar dia menjadi seorang yang berguna.

Best juga kerja baru ini....Assalamualaykum cikgu..!
(mudah-mudahan kerja ini akan menjadi batu loncatan untuk saya memandangkan saya sudah pun apply untuk kpli ambilan yang akan datang..)

0 comments: