::Elaun tu Haram??::

Thursday, October 2, 2008

"LI kat ne?"

"pnb"

"govement ke?dpt elaun ke?"

"Alhamdulillah ade la sket"

"bp byk?"

"rm500 sebulan"

"pergh,byk tu!"

"erm"

"moli..baek ko bg aku sket duit elaun tu..bknnye ko ley gn pon ...duit riba tu..."laa..plak...kate td takley gn duit tu sbb riba..tapi die gune bley plak..
aih..macm2 ragam kawan ade...
urm...tp btol gak ckp die...selame ni, xpnah terfikir pon elaun yang dpt selame ni halal ke haram ke..but, wat make she things dat elaun haram..??
setelah berpikir..mgkn die kate camtu disebabkan oleh pnb yang menguruskan segala jenis amanah saham..dipendekkan cerita asb, asn & yang sewaktu dgnnye..

erm..kalo btul la duit tu haram, abis camne ngan gaji pekerja2 kat cni..haram ke tak?

bkn ley bawa main bende2 haram ni, especially yang melibatkan duit..tambah2 lagi kalo duit tu kite gune utk beli makanan..makanan yang masuk plak akan jadi darah daging kite..darah daging tu plak yang akan membentuk keperibadian kite.....
baru2 ini Majlis Fatwa Kebangsaan telah 'mengharuskan' hukum melabur & menyimpan di dalam ASB & ASN. Sy juga konpius sbb dulu mufti selangor pernah mengharamkan melabur di dlm asb & asn.Namun , disebabkan Majlis Fatwa Kebangsaan telah mengharuskannya, maka orang ramai yang ade membuat pelaburan tak perlu risau lah pasal ni.Orang ramai adalah harus menyertai ASB dan ASN disebabkan majlis fatwa kebangsaan telah mengesahkan kehalalannya dan menanggung apa jua urusan berkaitannya di dunia dan akhirat. Ini adalah satu perkara biasa yang ditanggung oleh para ulama, sama juga seperti Majlis Penasihat Shariah yang ada di Institusi Kewangan Islam. Mgkn bagi sesetgh orang yang masih meragui sejauh mane 'kehalalan' pelaburan, maka adalah lebih baik kite jauhi terus & mencari metod pelaburan yang lebih Islamik...
sy memetik persoalan yang dikemukakan dr laman web Ustaz Zaharuddin(www.zaharuddin.net)
Kerja IT Dengan Bank

Soalan:
Sila bantu kami mencari jalan yang benar dalam hidup kami. Saya seorang jurutera software bekerja dengan syarikat software. Syarikat saya dibiayai oleh sebuah bank Islam. Tumpuan syarikat software kami pada tahun depan ialah bidang perbankkan dan kebanyakkan pelanggan ialah bank. Masalah yang saya akan hadapi ialah projek yang saya sepatutnya bekerja selepas ini untuk perbankan software dan kebanyakkan bank yang saya akan bekerja ialah bank bukan Islam. Saya memohon panduan sama ada bekerja untuk bank adalah haram (dilarang ) walau pun saya tidak secara langsung bekerja dengan bank itu. Jazakum Allah khayran.

Jawapan:
Menjawab persoalan anda, kami ingin menyatakan yang dibenarkan bekerja dengan sebarang jabatan dalam bank konvensional selagi anda tidak menyediakan sebarang kontrak berasaskan riba atau menandatangai kontrak bagi pihak bank. Ini ialah fatwa yang diberikan oleh Dr. Monzer Kahf, seorang pakar ekonomi terkemuka dan kaunselor, yang menyatakan:
Dibenarkan bekerja dengan sebarang jabatan dalam bank konvensional, jabatan kredit, jabatan IT atau software atau jabatan-jabatan lain, selagi anda tidak menyediakan sebarang kontrak berasaskan riba atau menandatangani kontrak bagi pihak bank. Ini ialah pendapat pakar Shari`ah yang terkemuka pada zaman kita, al-marhum Sheikh Mustafa Al-Zarqa (meninggal 1999), Sheikh Al-Qaradawi, Sheikh As-Salami dari Tunisia dan Sheikh Adh-Dhareer dari Sudan. Alasannya ialah pekerjaan itu di bank konvensional tidak termasuk dalam murka Allah yang disabdakan Rasululllah (SAW) atas pemberi riba, pengambilnya, penulisnya dan dua saksinya (riwayat Muslim). Disamping itu, larangan bekerja dengan bank meletakkan kesusahan keterlaluan dan kepayahan atas Muslim di kedua-dua negara majority Muslim dan masyarakat Muslim di Negara lain.

Dr. Monzer menambah :
Bekerja dengan bank konvensional tidak haram kecuali pekerja dalam bidang perlaksanaan kontrak pinjaman dengan pelanggan. Jika anda bekerja dalam IT, anda tidak membuat kontrak itu dan kerja anda dibenarkan. Untuk mendakwa yang berlawanan memerlukan dalil daripada Shari`ah kerana Rasululllah (SAW) mengisytiharkan murka Allah atas pengambil riba, pemberinya, penulisnya dan saksinya. Anda tidak perlu memperluaskan la`nah (murka) kepada jurutaip, juruwang, pekerja IT atau software dan pengawal bank. Disamping itu, tidak semua aktiviti bank konvensional berada dalam bidang riba; mereka juga menyediakan beberapa perkhidmatan lain yang dibenarkan.
Terjemahan daripada: IT Job for a Bank
http://www.islamonline.net/servlet/Satellite?
jadi sy kire di sni mgkn tiada istilah elaun itu haram disbbkan oleh riba..
lagipon keje sy disni hanye mmbntu enhancement system disini..
tidak terlibat secara langsung dgn kontrak tersebut
setakat ni walaupon sy dh 3 bulan di sini, sy masih belum berkesempatan mengkaji & memahami struktur sebnr amahan saham di sini..
usah ditanye apakah sy ade 'authority' utk check akaun amanah shm anda..
keje sy stkt nih hanye stkt ley view kehadiran kuar masuk staf2 di sni aje..
nmpk sgt ilmu sy ttg kewangan Islam ni kurg..=(

0 comments: