Bahaya Ajaran Sesat(1)

Wednesday, February 11, 2009

Hari ini saya duduk berhampiran beberapa staff senior yang lain. The senior are Kak jenz and kak...(opps forget her name). Mereka bercerita tentang sesuatu yang agak menarik perhatian, iaitu tentang ajaran sesat.

Kak Jenz bercerita..(bahasa lebih kurang seperti yang digunakan..penceritaan mungkin tidak berapa banyak fakta kerana saya hanya menyertai ketika cerita sudah separuh jalan..setakat yang didengari)
"Ko tau, nasib baik la aku tak bodoh ikut die tuh..sikit lagi die nak nak tarik aku jadi pengikut die..ape taknye..kawan aku bawak aku datang jumpe die sbb nak berubat...kalo die suh aku mandi limau ker..aku tak kisah lah, ni tak merapu2 die cakap ngan aku..ade ke patut die cakap, sia2 aje tunggang tonggeng terbalik solat,doa kat tuhan, bukannye sampai terus kat tuhan, silap2 ari bulan tak smpi langsung, sbb tu doa tak makbul.sbb tu die ajak ikut die.die cakap die gunakan kaedah jin Islam, kalo ade hajat, die sampaikan hajat die melalui jin islam die tu pastu direct ley smpai kat tuhan. Tak ke mengarut tuh"

Kami terus mendengar.Penuh minat.

"Yang aku peliknye.Dia tuh kapten M.A.S,bini die keje ape tah, tapi macam educated gak la..apetah lagi die cakap tapi merapu giler lah. Aku tanya die, ko ni bawak ajaran macam ayah pin ker..pastu die cakap mcm2 mau mengelak.Ntah arr nasib baik arr aku tak ikut die.Kawan aku tuh pun satu, ade ke bawak aku jumpe org mcm tuh"

Saya menyampuk..tunjuk minat
"akak, pakcik tu bawak ajaran Qadiani ker?saya pernah tengok banner kat selayang, tunjuk ajaran sesat qadiani takley ikut.."

Kak jenz jawab
"Ntah, aku pon taktau. Qadiani tuh pon aku tak pnah dgr.Hai skang ni macam2..."


Pokok pangkal segala masalah ajaran sesat ini berpuca dari akidah. Aidah yang tidak betul2 'mengikat hati' kepada Yang Maha Esa. Tanpa ikatan hati yang kuat, maka mudah rapuhlah hati..

1 comments:

CaHaYa YaNG BeRsiNaR said...
This comment has been removed by the author.